Mrkev patří mezi nejoblíbenější zeleninové druhy. Lze ji upravit na mnoho způsobů a je zdrojem vitamínů A, B, C a E. Tak proč si ji nevypěstovat?
Podmínky pro pěstování
Mrkev vyséváme do řádků do důkladně zkypřené půdy, a to do hloubky cca 1 cm. Semena vyséváme již od dubna. Co se místa týče, vhodné je slunné stanoviště, ve stínu trpí mrkev hnilobou. Dbáme na pravidelnou zálivku a dostatek živin. Ideálním zdrojem živin je kompost, chlévská mrva není vhodná.
Mrkev na našem stole
Mrkev můžeme buď ihned zkonzumovat, anebo se jejími kořeny zásobíme dopředu. V tom případě se doporučuje uskladnění ve sklepě v přepravkách s pískem. V kuchyni lze mrkev připravit na mnoho způsobů, ve studené kuchyni se přidává do pomazánek a salátů, v teplé je mrkev oblíbená přílohová či polévková zelenina. Mrkev je přírodním zdrojem provitamínu A, ze kterého si naše tělo dokáže vyrobit vitamín A, dále vitamínu B, C a E.
Přečtěte si také