Majoránka je v české kuchyni takřka nepostradatelná. Nejlepší aroma má ta, kterou si vypěstujeme na zahrádce. A jak na pěstování majoránky? Poradíme Vám.
Majoránka v kuchyni a v léčitelství
Majoránka má v naší kuchyni nezastupitelné místo, přidáváme ji do česnečky, bramboračky, do guláše, bramboráku a do dalších tradičních českých pokrmů. Své místo má také v léčitelství. Její konzumace příznivě ovlivňuje trávení, tlumí menstruační bolesti, projevy meteorismu, je účinná v boji proti nachlazení, ale i senné rýmě a ekzémům.
Pěstování majoránky
Pěstování majoránky vyžaduje teplé stanoviště chráněné před větrem. Semena vyséváme na jaře po zmrzlících přímo do půdy, nejlépe do lehčí a humózní s vysokým obsahem vápníku. Přílišné vlhko, stejně jako sucho rostlině škodí. Rostlina má ráda slunce. Majoránku sklízíme a sušíme nejlépe v červnu, předtím než vykvete.
Přečtěte si také