Černá ředkev je zeleninový druh pěstovaný již dávno před naším letopočtem, který však v posledním staletí upadl v zapomnění. To je škoda, neboť se jedná o zdravou zeleninu, ze které lze mimo jiné připravit účinný lék proti kašli.
Vynikající proti kašli
Černá ředkev se pěstuje pro kořen, který je významným zdrojem minerálních látek, a to především hořčíku, draslíku, vápníku a síry. Dále rostlina obsahuje cenné vitamíny a pomáhá proti nechutenství. V kuchyni má mnohostranné využití po celý rok. Přidává se do salátů a používá se obdobně jako křen. Z nastrouhaného kořene a cukru se připravuje domácí, byť velmi účinný lék proti kašli. Stačí nastrouhat cca 100 g oloupaného kořene, zasypat 50 g cukru, vložit obsah do skleničky a za 12 hodin již můžete užívat sirup.
Jak na pěstování
Pěstování černé ředkve není nikterak náročné. Obtížnost lze srovnat s běžnými ředkvičkami, se kterými je černá ředkev příbuzná. Černá ředkev má ráda spíše těžší půdy, které jsou bohaté na živiny. Preferuje slunné stanoviště (ve stínu rostlinu obtěžují houby a plísně) a spíše vydatnou zálivku. Výsev provádíme koncem března a na přelomu května a června již můžeme sklízet černé bulvy.
Foto: Michal Tomášek
Přečtěte si také