Artyčoky nejsou právě tradičním druhem českých zeleninových zahrádek, pěstují je především labužníci, ale i ti, kteří znají blahodárné účinky konzumace této zeleniny na lidské zdraví.
Pěstování artyčoků
Artyčoky prosperují na lehčích humózních půdách, kde netrpí nedostatkem slunce. Z velké rostliny se konzumuje poměrně malá část, a to zdužnatělé lůžko nerozvinutého květu. Artyčoky v létě krásně fialově kvetou, a proto jsou také ozdobou zahrady. Rostliny si předpěstujeme ze semen zasazených v únoru či březnu, do záhonu je přesadíme v květnu. Průběžně je zaléváme a okopáváme. Období sklizně začíná v červnu.
Artyčoky v kuchyni
Artyčoky patří mezi vyhlášené lahůdky. V české kuchyni však zatím nemají své důstojné místo, což je škoda, protože obsahují provitamín A, vitamín C, kyselinu listovou a celou řadu zdraví prospěšných látek. Artyčoky se nejčastěji vaří a podávají s různými smetanovými či majonézovými omáčkami, oblíbené jsou také nakládané.
Náš recept: Dušené artyčoky na česneku
Suroviny:
artyčoky
olivový olej
česnek
sůl
máslo
Postup:
1. Artyčoky očistíme, zbavíme tuhých listů, rozčtvrtíme a uvaříme v octové vodě.
2. Zeleninu slijeme a necháme trochu zchladnout.
3. Na olivovém oleji osmahneme česnek, přidáme artyčoky, posolíme a krátce (cca 8 minut) podusíme. Dle potřeby podléváme vodou.
4. Zeleninu rozdělíme na talíře a ozdobíme lžičkou másla.
5. Podáváme jako předkrm s francouzskou bagetou.
Artyčokové zajímavosti
Artyčok má blahodárné účinky na lidské zdraví. Pomáhá chránit lidský organismus před působením škodlivých volných radikálů, snižuje hladinu cukru v krvi, léčí onemocnění ledvin a brání usazování cholesterolu v cévách.
Přečtěte si také