Červená řepa je velmi zdravá zelenina. Její pěstování není nikterak náročné. Červená řepa je mimořádně odolná vůči různým škůdcům a chorobám.
Pěstujeme červenou řepu
Červenou řepu vyséváme na záhon do řádků po zmrzlících. Řepa má ráda vlhčí půdu, která je bohatá na živiny. Rostliny protrháváme a nepřeléváme. Červenou řepu sklízíme na podzim, než přijdou první mrazy. Existuje několik odrůd.
Červená řepa v kuchyni
Červená řepa se používá především v teplé kuchyni, přestože v syrovém stavu obsahuje dvojnásobek účinných látek. Je bohatá na vlákninu a kyselinu listovou. Reguluje zažívání. Řepa se nakládá, přidává do salátů a polévek.
Náš recept: Zeleninový boršč s koprem
Suroviny:
1 řepa
1 cibule
2 mrkve
2 kořenové petržele
kostka bujónu
nové koření
bobkový list
špetka soli
3 lžíce octa
zakysaná smetana
kopr
Příprava:
1. Zeleninu očistíme, nakrájíme a vložíme do hrnce.
2. Přidáme kostku vývaru, koření, zalijeme vroucí vodou a povaříme, dokud není zelenina měkká.
3. Dochutíme octem a solí. Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany a čerstvým koprem.
Dobrou chuť!
Řepné zajímavosti
Řepa je oblíbenou součástí očistných kúr, neboť účinně zbavuje tělo škodlivin i volných radikálů, a je proto dobrou prevencí proti rakovině.
.
Přečtěte si také