Česnek není náročný na zálivku



Kategorie: Pěstujeme zeleninu | 17.06.2011

Česnek miluje hlinitopísčité půdy a slunce. Naopak mu škodí vlhko. Hnojení česneku není nutné.

Pěstujeme česnek
Česnek vysazujeme již brzy na jaře. Jako semena se používají zdravé neoloupané stroužky česneku, které sázíme do hloubky cca 5 cm, a to v rozestupu 7-10 cm. Nepropustnost těžkých půd je třeba zmírnit přidáním písku. Česnek není náročný na zálivku. Vyhovují mu sušší místa s dostatkem slunce. Vzhledem k jeho krátkému vegetačnímu období není nutno rostliny přihnojovat.

Česnek v kuchyni
Česnek je v kuchyni takřka nepostradatelný. Dodává chuť masům, gulášům, omáčkám, pomazánkám i salátům. Pokud jde o českou kuchyni, dokážete si představit bramboráčky, sekanou, anebo česnečku bez česneku?      

Náš recept: Česnekové výhonky
Suroviny:
250 g česnekových výhonků
250 g krůtího masa
kousek zázvoru
1 vejce
50 g solamylu
sojová omáčka
sůl
olej na smažení 
Příprava:
1. Maso nakrájíme na proužky a vložíme do mísy
2. K masu přidáme oloupaný pokrájený zázvor, vejce a sojovou omáčku.
3. Promícháme a necháme chvilku odstát.
4. V pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm masovou směs.
5. Ke konci přípravy přidáme výhonky.
6. Dobře promícháme, zaprášíme solamylem, dle potřeby přidáme vodu.
7. Podáváme s americkými nebo pečenými brambory.      

Dobrou chuť!

Česnekové zajímavosti
Česnek je přírodní antibiotikum, které pomáhá v boji s mnoha chorobami, jako je například chřipka, nebo nachlazení, a posiluje imunitu organismu vůči virovým infekcím. Kromě toho obsahuje látky, které optimalizují hladinu cholesterolu v krvi.   
 

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.