Chřest má u nás dlouhou tradici



Kategorie: Pěstujeme zeleninu | 01.08.2011

Chřest se sice tváří jako gurmánský objev posledních desetiletí, málokdo však ví, že pěstování chřestu má především na Moravě dlouhou tradici.

Pěstování chřestu
Chřestu se nejlépe daří na vápenitých půdách s dobrou propustností. Přímý výsev chřestu doporučujeme pouze velmi trpělivým zahrádkářům, neboť v tomto případě si na úrodu počkáte tři roky. Dva roky nabírají rostliny sílu. Třetím rokem je zahrnete zeminou a čekáte, až vyraší jejich fazochy. Teprve v tomto okamžiku přichází čas sklizně. Sklízíme od dubna do května. Pěstování chřestu má smysl pouze na teplém místě, které je chráněné před chladem.  

Chřest v kuchyni
Chřest patří mezi vyhlášené gurmánské pochoutky. Je bohatým zdrojem beta karotenu, vitamínů skupiny B, bílkovin a vlákniny. Vzhledem k tomu, že 100 obsahuje pouze něco kolem 20 kalorií, je oblíbenou součástí redukčních diet.  

Náš recept: Chřest s parmezánem 
Suroviny pro 4 osoby:
16 chřestových tyček
4 velké plátky slaniny
kapka octa
40 g parmezánu
máslo
sůl a pepř dle chuti

Postup:
1. Chřest očistíme, zbavíme dřevnatých částí a omyjeme studenou vodou.
2. Tyčky svážeme po 8 a uvaříme ve vodě s kapkou octa a špetkou soli.
3. Polijeme máslem, každou porci zabalíme do plátku orestované slaniny.
4. Podáváme posypané parmezánem buď jako přílohu k bílému masu, anebo s ranými bramborami jako samostatné jídlo.
5. Lze dochutit čerstvě namletým bílým pepřem.      

Chřestové zajímavosti
Chřest patří mezi vyhlášená afrodiziaka. K večeři se hodí také z toho důvodu, že se jedná o lehké a dobře stravitelné jídlo.    
 

Přečtěte si také 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.