Chřest se sice tváří jako gurmánský objev posledních desetiletí, málokdo však ví, že pěstování chřestu má především na Moravě dlouhou tradici.
Pěstování chřestu
Chřestu se nejlépe daří na vápenitých půdách s dobrou propustností. Přímý výsev chřestu doporučujeme pouze velmi trpělivým zahrádkářům, neboť v tomto případě si na úrodu počkáte tři roky. Dva roky nabírají rostliny sílu. Třetím rokem je zahrnete zeminou a čekáte, až vyraší jejich fazochy. Teprve v tomto okamžiku přichází čas sklizně. Sklízíme od dubna do května. Pěstování chřestu má smysl pouze na teplém místě, které je chráněné před chladem.
Chřest v kuchyni
Chřest patří mezi vyhlášené gurmánské pochoutky. Je bohatým zdrojem beta karotenu, vitamínů skupiny B, bílkovin a vlákniny. Vzhledem k tomu, že 100 obsahuje pouze něco kolem 20 kalorií, je oblíbenou součástí redukčních diet.
Náš recept: Chřest s parmezánem
Suroviny pro 4 osoby:
16 chřestových tyček
4 velké plátky slaniny
kapka octa
40 g parmezánu
máslo
sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Chřest očistíme, zbavíme dřevnatých částí a omyjeme studenou vodou.
2. Tyčky svážeme po 8 a uvaříme ve vodě s kapkou octa a špetkou soli.
3. Polijeme máslem, každou porci zabalíme do plátku orestované slaniny.
4. Podáváme posypané parmezánem buď jako přílohu k bílému masu, anebo s ranými bramborami jako samostatné jídlo.
5. Lze dochutit čerstvě namletým bílým pepřem.
Chřestové zajímavosti
Chřest patří mezi vyhlášená afrodiziaka. K večeři se hodí také z toho důvodu, že se jedná o lehké a dobře stravitelné jídlo.
Přečtěte si také