Pěstovat čínské zelí na české zahrádce je náročné na výživu i na zálivku. Na druhou stranu zelí rychle roste a lze ho kdykoli sklízet.
Pěstujeme čínské zelí
Semena zelí vyséváme do řádků vzdálených od sebe 40-50 cm od poloviny června do srpna. Rostliny pravidelně seřezáváme, aby nevybíhaly do květu. Nároky na půdu a zálivku jsou vysoké. Rostliny je třeba okopávat.
Čínské zelí v kuchyni
Jak samotný název napovídá, čínské zelí se používá především v asijské kuchyni, (jistě znáte specialitu kimchi) odkud se rozšířilo do ostatních světových kuchyní. Ve studené kuchyni se čínské zelí používá nejčastěji jako součást jednodruhových i vícedruhových zeleninových salátů, tepelně se upravuje jako příloha, anebo se jím nastavují nudlová či rýžová jídla.
Náš recept: Čínské zelí s nudlemi
Suroviny:
500 g čínského zelí
1 menší cuketa nakrájená na kostky
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa
sojová omáčka
kari koření
200 g instantních nudlí
Postup:
1. Nudle připravíme podle návodu a dáme je stranou.
2. Na oleji osmahneme kostky cukety, zakápneme octem a podusíme, dokud nejsou měkké.
3. Dochutíme kari a sojovou omáčkou.
4. Nakonec přidáme listy zelí, asi po minutě až dvou stáhneme zeleninou pánev z plamene.
5. Zeleninu promícháme s nudlemi a podáváme.
6. Zeleninové jídlo lze vylepšit přidáním mrkve nebo burských oříšků.
Dobrou chuť!
Zajímavosti o čínském zelí
Čínské zelí se často zaměňuje s pekingským zelím. Rozdíl spočívá v tom, že listy čínského zelí netvoří celistovu šišatou hlávku jako listy pekingského. Oba druhy však obsahují větší množství vitamínu C než citróny, dále vitamíny skupiny B a karoten.
Přečtěte si také
• Cukety si zaslouží bohatou výživu
• Živý plot z habru roste rychle
• Jak správně grilovat
Foto: Smadar.org