Delikátní cuketová polévka



Kategorie: Sezónní recepty | 27.08.2012

Máte velkou úrodu cuket a už jste syti cuketových řízků, bramboráků a buchet? Přidejte k cuketám trochu zeleniny a připravte si delikátní polévku. Cuketová polévka je velmi zdravá.

Cuketová polévka
Na polévku je vhodná spíše větší cuketa. Malé cuketky je lepší připravit jako přílohovou zeleninu, anebo je naplnit, či použít do nákypu.  

Suroviny: 
Na 4 porce potřebujete:
750 g oloupané cukety   
2 až 3 větší rajčata
3 kořenové petržele
1 kostka bujónu
cca 20 lístků čerstvé bazalky
pepř a sůl
lžíce olivového oleje
50 ml smetany na vaření nebo kousek másla
chilli omáčka dle chuti

Příprava: 
1. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, přidáme bujón a zalijeme vroucí vodou.
2. Vaříme, dokud není zelenina měkká. Pak přilijeme cca půl deci studené vody a tyčovým mixérem rozmixujeme.
3. Přivedeme znovu k varu, dochutíme pepřem, solí, olejem, smetanou či máslem a sekanými lístky čerstvé bazalky.  
4. Kdo má rád pikantní chuť, dochutí si svou porci chilli omáčkou. 
5. Podáváme s plátkem tmavého (nejlépe slunečnicového chleba).
6. Náš tip: Přidejte do polévky slunečnicová semínka nebo semínkový mix do salátů.

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.