Dýně se Vám odmění bohatou sklizní



Kategorie: Pěstujeme zeleninu | 26.07.2011

Jedlé dýně najdeme jak v užitné, tak v okrasné zahradě. Stejně tak je to s jejich použitím v kuchyni, kde je můžeme nejprve použít jako dekoraci, a poté z nich připravit třeba polévku.

Pěstování dýní
Dýně nejsou na pěstování nikterak náročné. Semena dýní vyséváme po zmrzlých mužích přímo do záhonu. Je důležité dodržovat půlmetrové rozestupy, aby měly rostliny dostatek místa. Do každé jamky pro jistotu vložíme 2-3 semena. Dýně potřebují výživnou půdu a dostatek slunce. Dýně přihnojujeme kompostem, anebo je na něm můžeme rovnou pěstovat. Úroda dýní bývá velmi bohatá. Dýně skladujeme na suchém místě, aby neplesnivěly.  

Dýně v kuchyni
Jedlé dýně mají v kuchyni mnohostranné využití. Nakládají se, vaří se z nich polévka, anebo se přidávají do pečiva. Oblíbený je dýňový chléb nebo dýňové koláčky. Dýně jsou bohaté především na vlákninu a zinek. V kuchyni se nejvíce používá dýně Hokkaidó.  

Náš recept: Dýňová polévka s kokosem
Suroviny:
1kg dýně zbavené jadérek nakrájené na kostky
1 velká cibule rozkrájená na kousky
sojová omáčka
bobkový list
nové koření
150 ml smetany
sekaná petrželka
kokosová moučka

Postup:
1. Kostky dýně, cibuli a koření vložíme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a vaříme, dokud se dýně nerozpadá.
2. Směs rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme sojovou omáčkou a zjemníme smetanou.
3. Porce podáváme posypané kokosovou moučkou a sekanou petrželkou.
4. Dle chuti můžeme dochutit chilli omáčkou, kari kořením, anebo lžící másla.   

Dýňové zajímavosti
Dýně pochází ze zemí Latinské Ameriky. Jedná se o velmi starou zeleninu, která se pěstuje již tisíce let. Dýně působí močopudně, čistí střeva a posiluje imunitu. 

Přečtěte si také
Cukety si zaslouží bohatou výživu
Čínské zelí z české zahrádky
Květák je náročný na pěstování

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.