Hlávkový salát patří mezi typické, a zároveň nejzdravější druhy zeleniny, které se pěstují na českých zahrádkách. Pokud nemáme skleník, pak s jeho výsadbou na záhon musíme počkat až do poloviny května.
Pěstujeme hlávkový salát
Listový salát se pěstuje v několika odrůdách. My jsme se zaměřili na klasický hlávkový salát, který se společně s římským a ledovým těší největší oblibě mezi zahrádkáři. Všem odrůdám vyhovují přibližně stejné podmínky. Sazenice, ať už předpěstované ze semínek, anebo koupené přesazujeme na záhon až po Třech zmrzlých. Saláty jsou choulostivé na mráz. Dále potřebují vydatnou zálivku.
Hlávkový salát v kuchyni
Hlávkový salát je zdravý a dietní. Protože obsahuje jen velmi málo kalorií a dokáže dobře zasytit, je oblíbenou součástí redukčních diet. Gurmáni si připravují saláty na různé způsoby.
Náš recept: Hlávkový salát s jablkem
Suroviny:
1 hlava salátu
1 větší jablko
1 kelímek zakysané smetany
1 hrst vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek
2 lžíce rostlinného oleje
šťáva z 1 citronu
dle chuti cukr a sůl
Příprava:
1. Salát omyjeme a natrháme na listy.
2. Jablko omyjeme a nakrájíme na kostičky.
3. Z oleje, citrónu, soli, cukru a trochu studené vody připravíme zálivku.
4. Salát zalijeme zálivkou, posypeme kostičkami jablka a ozdobíme pořádným kopečkem zakysané smetany.
5. Nakonec posypeme ořechy nebo semínky.
6. Salát je vhodný jako příloha ke grilované rybě, anebo s pečivem jako lehká letní studená večeře.
Dobrou chuť!
Salátové zajímavosti
Hlávkový salát, stejně jako všechny ostatní listové saláty, je bohatým zdrojem vlákniny a kyseliny listové. Posiluje obranyschopnost a naše srdce.
Přečtěte si také