Pokud chcete mít po ruce něco zeleného po celý rok, kadeřavá kapusta představuje ideální volbu.
Pěstování kadeřavé kapusty
Kadeřávek není náročný na živiny, vláhu, a dokonce ani na teplo. Naopak patří k několika výjimečným zeleninovým druhům, které můžete mít na zahrádce po celý rok. Vysévá se přímo do půdy v období od května do června. Vyhovuje mu polostín. Sklízíme průběžně.
Kadeřavá kapusta v kuchyni
Kadeřávek se používá pouze v teplé kuchyni. Syrové listy jsou tuhé a nahořklé. Jedná se však o bohatý zdroj vitamínů skupiny B, vitamínu A, E, železa, vápníku a dalších cenných látek. Hospodyňky si ho pěstují do zásoby a schovávají do mrazáku. Z kadeřávku lze připravit chutnou polévku, upravit jej na způsob špenátu, anebo zapéct.
Náš recept: Zapečené listy kadeřavé kapusty
Suroviny pro 4 osoby:
10 větších listů
2 vejce
200 ml smetany
100 g anglické slaniny
2 stroužky česneku
sůl
máslo, strouhanka
Postup:
1. Listy zbavíme silných středů, nasekáme a podusíme na másle.
2. Mírně osolíme, smícháme s vejci, smetanou, orestovanou slaninou a prolisovaným česnekem.
3. Směs vložíme do vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací mísy a zapečeme v troubě.
4. Pokud do směsi přidáme vařené brambory, můžeme podávat jako syté hlavní jídlo.
Kadeřavé zajímavosti
Konzumace kadeřavé kapusty přispívá ke snižování cholesterolu a je dobrou prevencí osteoporózy.
Přečtěte si také