Kopr vonný vyroste i na kompostu



Kategorie: Bylinky | 07.06.2011

Kopr vonný patří mezi tradiční u nás pěstované bylinky. Má rád úrodnou půdu a slunce. Čerstvý, sušený, nebo zamrazený ho má ráda po ruce každá hospodyňka.

Pěstování kopru
S pěstováním kopru nemívají zahrádkáři problémy. Tato bylina se často se vysemení i tam, kde nechceme. Kopru vyhovují především slunná místa, ale vyroste i ve stínu na kompostu. Velkou výhodou kopru je, že za už šest až sedm týdnů po výsevu můžete seřezávat nať.  

Použití v kuchyni
Jako koření se používají koprové listy a plody. Zavařování okurek či hub je bez kopru takřka nemyslitelné. Protože se jedná o velmi aromatickou bylinu, většinou ji nekombinujeme s ostatními druhy koření. Kopr působí proti nadýmání, a proto se často přidává do jídel obsahujících luštěninu.  

Zeleninová polévka s koprem
Suroviny:
1 řepa
1 cibule
3 mrkve
¼ kapusty
1 kostka bujónu
bobkový list, nové koření
ocet, sůl
čerstvý nebo zmrazený kopr
máslo nebo zakysaná smetana
Příprava:
1. Zeleninu (kromě kapusty) očistíme a nakrájíme na větší kousky. 
2. Zalijeme vroucí vodou, přidáme bujón, ocet, sůl a koření.
3. Vaříme, dokud není zelenina měkká.
4. Nakrájené listy kapusty přidáme až nakonec a povaříme jen cca minutu.
5. Nakonec dochutíme lžící másla nebo zakysané smetany a nasekaným koprem.
Dobrou chuť!

Zajímavosti o kopru
Víte, že kopr je vhodný pro kojící matky, neboť údajně podporuje tvorbu mléka? A že se nejvíce pěstuje v Egyptě?

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.