Málokterá zelenina se těší v kuchyni tak velké oblibě jako květák. Ovšem na českých zahrádkách květák pěstuje málokdo. Důvodem je jeho náročnost na teplo.
Pěstování květáku
Květák si musíme nejprve předpěstovat. Začínáme již v březnu v pařeništi nebo ve skleníku. Na záhon rostlinky přemístíme až po ledových mužích. Zkušení pěstitelé doporučují zarýt do záhonu před výsevem posekanou trávu, aby teplomilné rostlinky zespodu zahřívala. Květák má rád polostín, vadí mu přímé slunce. Je náročný na živiny, potřebuje přihnojovat vícesložkovými umělými hnojivy. Květák zaléváme dole u kořenů.
Květák v kuchyni
Květák obsahuje velké množství vitamínu C, B a K. Květák je oblíbenou součástí různých diet, neboť je snadno stravitelný a obsahuje zanedbatelné množství tuku. Pokud ho samozřejmě neosmažíme na oleji. V české kuchyni se těší největší oblibě smažené květákové růžičky, my Vám však přinášíme mnohem zdravější recept, který je také méně časově náročný.
Náš recept: Květák po italsku
Suroviny:
1 středně velký květák
špetka soli
máslo na polití
parmezán na posypání
zelená petrželka
Příprava:
1. Květák uvaříme v osolené vodě.
2. Na talíře rozložíme uvařené růžice a hned je polijeme máslem a posypeme parmezánem.
3. Jídlo posypeme sekanou petrželkou.
4. Podáváme jako přílohu, anebo s ranými bramborami jako lehké letní jídlo.
Květákové zajímavosti
Květák v 16. století vyšlechtili na Arabském poloostrově, odkud se rozšířil do Evropy.
Přečtěte si také