Také si nedokážete představit českou kuchyni bez majoránky? Vypěstujte si svou vlastní.
Pěstujeme majoránku
Majoránka zahradní má ráda vápnitou půdu, která je bohatá na živiny. Lépe se jí daří v teplejších oblastech. Vyžaduje pravidelnou zálivku a není dobře odolná vůči mrazu. Předpěstované rostlinky proto dávejte ven až po zmrzlících. Nejčastěji se majoránka používá v sušeném stavu. Majoránku sklízejte za tímto účelem předtím, než vykvete, tedy v červnu.
Použití majoránky
Majoránka má své místo především v těžkých jídlech, která jsou hůře stravitelná, neboť uklidňuje žaludeční trakt a působí proti nadýmání. Majoránka není příliš aromatická, a proto se dobře kombinuje s ostatními druhy koření, jako je kmín a pepř.
Kuřecí stehna na majoránce
Suroviny:
4 kuřecí stehna
2 lžíce oleje
nať majoránky (můžete i sušenou)
cibule, česnek
sůl, pepř a kmín
pivo na podlévání
Příprava:
1. Na oleji orestujeme nakrájenou cibulku.
2. Přidáme maso, osmahneme a přendáme do pekáčku.
3. Dochutíme kořením a za pravidelného podlévání upečeme v troubě.
4. Podáváme s rýží nebo hrachem.
Dobrou chuť!
Zajímavosti o majoránce
Čaj z majoránkové nati pomáhá ulevit od potíží při migréně a při bolestech hlavy. Co je však mnohem zajímavější, staří Římané z ní připravovali nápoj lásky.