Mangold můžete sklízet celou sezónu



Kategorie: Pěstujeme zeleninu | 02.05.2014

Hledáte zpestření pro Váš zdravý jídelníček? Vypěstujte si na zahrádce mangold, jehož chutné listy plné vitamínů můžete sklízet po celou sezónu. Stačí jen zasít semena volně do půdy, dbát na pravidelnou zálivku a občas přihnojit.

Příbuzný řepy a špenátu
Mangold patří mezi zeleninové druhy, které u nás postupně upadly v zapomnění.   V tomto případě je na vině špenát, který tuto zeleninu vytlačil z předních pozic, kam dlouho patřila, aby obsadil její místo. V posledních letech se tento kříženec řepy a špenátu vrací zpět na náš stůl. Je nenáročný na pěstování a navíc má tu výhodu, že jeho krásně zbarvené listy můžeme sklízet po celou sezónu. Pokud tedy mangold budeme pravidelně přihnojovat hnojivem s vysokým obsahem dusíku. Dále je důležité, aby měl pravidelnou zálivku, jinak se mohou na jeho listech objevit bílé fleky.

Do salátu i jako špenát 
Listy mangoldu můžeme přidat buď do salátu, anebo je připravit podobně jako špenát. Někdo dokonce připravuje stonky jako chřest. A proč je mangold zdravý? Protože je bohatým zdrojem vlákniny, kyseliny listové, vitamínů B, E, A a minerálních látek, zejména vápníku. Dále obsahuje železo, hořčík a další stopové prvky.   

Foto: Markéta Tomášková

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.