Meduňka lékařská je teplomilná bylinka, která pomáhá léčit celou řadu neduhů. Na zahrádce jí proto patří slunné a před větrem chráněné místo.
Pěstujeme meduňku
Meduňka lékařská je na první pohled nenápadná rostlina podobná hluchavce. Není divu, vždyť je z čeledi hluchavkovitých. Poznáte ji podle příjemné citronové vůně. Meduňku dobře chráníme před chladem, větrem a pravidelně ji zaléváme. Meduňka potřebuje dvakrát měsíčně přihnojit. Rostliny je lepší pěstovat v záhoně než v nádobách. Listy nebo nať se sbírají těsně před rozkvětem.
Meduňka v kuchyni
Meduňka nachází široké uplatnění jak v lidovém léčitelství (pomáhá například proti křečím a menstruačním bolestem), tak v kuchyni. Přidává se do dresinků, do zeleninových i ovocných salátů, ale také k některým masům, zejména k drůbeži. U některých pokrmů jí můžete nahradit mátu.
Ovocný salát s meduňkou
Suroviny:
2 banány
2 jablka
1 pomeranč
3 lžíce třtinového cukru
2 lžíce citronové šťávy
lístky meduňky
hrst slunečnicových semínek
Příprava:
1. Ovoce oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do misky.
2. Z citronové šťávy, lístků meduňky a cukru připravíme nálev.
3. Ovoce zalijeme nálevem a posypeme slunečnicovými semínky.
4. Podáváme ozdobené lístkem meduňky.
Dobrou chuť!
Meduňkové zajímavosti
Ve starověku i ve středověku se z meduňky vyráběly elixíry mládí.