Mrkev není náročná na pěstování. Ovšem na rozdíl od ostatních druhů zeleniny má raději chladnější klima.
Pěstujeme mrkev
Mrkvi vyhovuje teplota kolem 15 stupňů Celsia. Mrkev se vysévá přímo do záhonu (do řádků a do hloubky cca 1,5 až 2 cm). Před výsevem je třeba přihnojit půdu. Ranou karotku vyséváme na začátku jara. Pozdní mrkev pak od jara do léta. Mrkev nikdy nepřesazujeme, ale postupně protrháváme. Mrkev vyžaduje důkladnou zálivku, a to zejména za veder a pečlivé pletí, stejně jako odstranění kamenů ze záhonu ještě před výsevem.
Mrkev v kuchyni
Mrkev má v kuchyni široké uplatnění, a to v teplé i studené. Když nahradíme mrkví část mouky v koláčích, jsou zdravější a dietnější při zachování vynikající chuti. Mrkev je významným zdrojem beta-karotenu, který se přeměňuje na vitamín A, a vlákniny.
Náš recept: Mrkvové muffinky
Suroviny:
200g strouhané mrkve
2 vejce
150g polohrubé mouky
50 g třtinového cukru
½ prášku do pečiva
50 ml oleje
1 lžička perníkového koření
špetka soli
hrst rozinek
Příprava:
1. Všechny ingredience smícháme.
2. Těsto lijeme do připravených papírových formiček, které jsme si předtím vyskládali na plech. Formičky plníme jen ze dvou třetin.
3. Muffinky upečeme v troubě.
4. Po vychladnutí můžete polít citrónovou polevou z citronové šťávy z jednoho citronu, lžíce vody a moučkového cukru.
Dobrou chuť!
Mrkvové zajímavosti
V syrovém stavu má mrkev lehce projímavé účinky, uvařená naopak pomáhá proti průjmu.
Přečtěte si také
• Hlávkový salát je klasický zeleninový druh
• Cibule má raději sucho než vlhko