Oregano neboli dobromysl obecná je bylinka, která se podobá skalničce. Kvete drobnými kvítky a je proto přínosem nejen pro kuchyni, ale i pro zahrádku, terasu nebo balkónek.
Pěstujeme oregano
Oregano má rádo spíše suchou půdu s vápnitým podkladem. Tato trvalka je nenáročná na pěstování, potřebuje však hodně slunce. Pokud oreganu vyčleníte trochu prostoru, dvojnásobně se Vám odmění. Nejen svým krásným vzhledem, ale i širokým uplatněním v kuchyni.
Oregano v kuchyni
Oregano se těší velké oblibě především v italské a francouzské kuchyni. Je součástí různých kořenících směsí, které koupíme nejčastěji pod obchodním názvem provensálské koření, anebo italské bylinky. Samo o sobě se hodí k pokrmům, které obsahují rajčata, fazole, lilek, těstoviny, sýry, anebo ryby.
Zapečené papriky s oreganem
Suroviny:
4 bílé papriky
1 kostka sýra balkánského typu (cca 150g)
150 g tvarohu
1 cibulka
1 stroužek česneku
oregano, sůl
olivový olej
Příprava:
1. Na oleji zpěníme cibulku s prolisovaným česnekem.
2. Do směsi vmícháme tvaroh, rozmačkaný sýr a koření.
3. Směsí naplníme papriky a zapečeme je v troubě.
4. Podáváme s pečivem jako předkrm.
Dobrou chuť!
Zajímavosti
Oregano patří mezi léčivky. Používá se jako prostředek k zlepšení trávení a chuti k jídlu. Ne nadarmo se proto přidává do předkrmů.