Papriky jsou teplomilné rostliny, a proto je jejich pěstování v našich klimatických podmínkách poměrně obtížné.
Pěstujeme papriky
Paprikám vyhovuje slunné stanoviště, nikoli ale přímé slunce. S předpěstováním je třeba začít již v únoru. Ven rostliny přesadíme až ve druhé polovině května, případně si v tomto období můžeme koupit sazenice. Papriky zaléváme vždy odstátou vodou. Pro lepší úrodu odborníci doporučují první květ vylomit.
Papriky v kuchyni
Papriky mají v kuchyni mnohostranné využití. Některé druhy (například bílá paprika) jsou vhodné spíše pro teplou kuchyni, jiné pro studenou. Papriky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínu A, vitamínu P neboli rutinu, vápníku a celé řady zdraví prospěšných látek. Jsou bohaté na antioxidanty, a proto je jejich konzumace dobrou prevencí civilizačních chorob.
Náš recept: Papriky plněné kuskusem
Suroviny pro 4 osoby:
8 bílých omytých paprik zbavených vnitřku
100 g kuskusu
100 mletého masa
1 cibulka
4 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje
pepř a sůl
100 g strouhaného sýra na posypání
Postup:
1. Na olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme mleté maso, protlak a kuskus.
2. Směs zamícháme, zalijeme vodou a necháme 5- 10 minut odstát.
3. Směs osolíme, opepříme, naplníme jí papriky, které zapečeme v troubě.
4. Pět minut před dopečením posypeme papriky strouhaným sýrem.
5. Pokud máme více času, anebo nám z druhého dne zbyla rýže, naplníme papriky rýží.
Paprikové zajímavosti
A odkud se k nám papriky dostaly? Z Mexika. Tedy přesněji Kryštof Kolumbus je přivezl nejprve do Španělska, odkud se rozšířily dále do Evropy.
Přečtěte si také