Pažitka patří mezi tradiční bylinky české zahrádky a dá se říci, že patří mezi nejoblíbenější.
Pěstujeme pažitku
Pažitka neboli šnytlík (odvozeno z německého Schnittlauch) je příbuzná s česnekem. V herbáři se setkáme s názvem pažitka pravá, pobřežní, anebo čínská. Na zahrádkách však nejčastěji rostou různé druhy plané pažitky. Pažitka je odolná vůči mrazu, takže ji můžeme mít v záhonu již brzy na jaře. Pažitka má ráda dostatek světla. Listy seřezáváme, když dosáhnou délky cca 15 cm, a to alespoň 5 cm nad zemí.
Použití pažitky
Listy pažitky jsou bohaté na vitamín C, dále obsahují provitamín A, vitamín B2 a celou řadu minerálních látek. Hospodyňky ji proto používají nejčastěji v syrovém stavu, a to k dochucování polévek, ozdobení brambor, ale i do pomazánek. Náš pažitkový recept se bude líbit především dětem.
Pažitkoví ježečci
Suroviny:
1 lučina
1 lžíce margarínu
4 vejce
sůl
pažitkové listy
celý pepř
Příprava:
1. Uvaříme vejce natvrdo, oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutek.
2. V misce utřeme lučinu s margarínem, žloutky a solí.
3. Na každou polovinu bílku dáme lžíci pomazánky a dobře uhladíme.
4. Na čumáček a očička použijeme pepř.
5. Bodlinky vytvoříme z pažitkových listů o délce asi 4 cm.
6. Podáváme s pečivem a cherry rajčátky.
Dobrou chuť!
Zajímavosti o pažitce
Pažitku, tedy přesněji její druh, který se jmenuje pažitka čínská, přivezl do Evropy známý cestovatel Marco Polo již před 4000 lety.