Petržel setá má ráda slunce



Kategorie: Bylinky | 07.06.2011

Kořenová neboli hladkolistá petržel se pěstuje především pro kořen, kadeřavá neboli naťová výhradně pro listy. V kuchyni se používá nať obou bylinek.

Pěstujeme petržel
Oba druhy petržele, kořenová i kudrnka, jsou nenáročné na pěstování. Petržel vyséváme časně na jaře, anebo pozdě na podzim. Než semena vzklíčí, několik týdnů to trvá. Petržel sklízíme prakticky po celou sezónu, od června až do konce podzimu. Bylina má ráda plné slunce, stejně dobře se jí daří v mírném stínu až polostínu. Důležitá je propustná půda.     

Použití petržele
Petržel má neutrální vůni, a proto jí lze dochutit velké množství pokrmů, teplých i studených. Je bohatá na vitamín C. Petržel si můžete dát i po jídle, protože její žvýkání čistí dech.    

Polévka s petrželovými noky
Suroviny:
1 l hovězího vývaru
1 karotka
1 vejce
4 lžíce krupice
petrželová nať (lze použít kořenovou 
sůl
Příprava:
1. Z krupice, vajíčka, sekané petrželové nati a špetky soli uděláme malé noky. 
2. Vývar přivedeme k varu a vhodíme do něho knedlíčky.
3. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou karotku.
4. Polévka je ideální jako předkrm.
Dobrou chuť!

Zajímavosti o petrželi
Petržel se používá také v kosmetice. Výtažky z petržele se přidávají do pleťových tonik i pleťových masek. Petrželový nálev zase prospívá vlasům. 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.