Pórek vyžaduje dobře prokypřenou půdu



Kategorie: Pěstujeme zeleninu | 25.06.2011

Pórek je dvouletý příbuzný cibule, který rovněž pochází se Středomoří. Pěstuje se pro listy. Zimní pórek má tu výhodu, že Vám vydrží až do jara.

Pěstujeme pórek
Pórek není náročný na pěstování, potřebuje však dobře prokypřenou půdu. Nejvhodnější způsob pěstování představuje přímý výsev semen do záhonu. Výsev se provádí v březnu na výsevní záhon, v květnu se pak pór přesadí na trvalý záhon. Oddenky při přesazování pečlivě zahrneme hlínou. Během vegetace rostliny okopáváme podobně jako brambory.  

Pórek v kuchyni
Pórková nať se používá v kuchyni v syrovém, vařeném, sušeném, ale i nakládaném stavu. Velké oblibě se těší pórková polévka, na kterou Vám prozradíme recept.   

Náš recept: Delikátní pórková polévka
Suroviny:
200 g pórku nasekaného na kolečka
4 lžíce másla
1 kostka bujónu
2 lžíce mouky a trocha mléka na zahuštění
100 ml smetany
1 žloutek
špetka soli

Příprava:
1. Pórková kolečka osmahneme na másle a zalijeme vroucí vodou, do které vhodíme kostku bujónu.
2. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.
3.  Polévku zahustíme moukou rozmíchanou v mléce se žloutkem.
4. Dle chuti dosolíme a zjemníme smetanou.
5. Pokud máte rádi vůni muškátového oříšku, můžete jím polévku okořenit. 

Dobrou chuť!

Pórkové zajímavosti
Zelená část pórku, tedy růžice špičatých listů obsahuje dvojnásobné množství vitamínů (C, E, dále skupiny B a dalších), než oddenek, a proto se doporučuje používat v kuchyni co největší část rostliny.  

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.