Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninové druhy na světě. Vyžadují půdu bohatou na živiny a pravidelnou zálivku.
Pěstujeme rajčata
Pěstování rajčat v našich podmínkách předpokládá kvalitní sazenice, které si můžeme buď předpěstovat ve sklenících či fóliovnících, anebo je koupit. Sazenice vysazujeme do záhonu až v druhé polovině května, neboť mrazíky mohou rostliny nenávratně poškodit. Rajčata vyžadují dobře propustnou půdu bohatou na živiny a vydatnou pravidelnou zálivku. V červenci nebo srpnu jsou rostliny tak vysoké, že potřebují podvázat. To však není nutné u balkonových rajčátek.
Rajčata v kuchyni
Snad žádná zelenina se netěší tak velké oblibě ve světové kuchyni jako právě rajčata. Po celém světě je proslavila především italská kuchyně, odkud také pochází náš recept. Tepelně upravená rajčata působí preventivně proti rakovině, především proti rakovině prostaty. V každém stavu jsou bohatá na vitamíny skupiny B, dále obsahují vitamín C, H, K, E a karoten.
Náš recept: Italská polévka z rajčat
Suroviny:
750 g rajčat
1 cibule
2 stroužky česneku
0,75 l vývaru
tymián, pepř a sůl
zakysaná smetana a lístky bazalky na ozdobu
Příprava:
1. Na olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme pokrájená rajčata a krátce podusíme.
2. Pak zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut.
3. Hustou směs propasírujeme, přidáme prolisovaný česnek a kořeníme.
4. Horkou polévku rozléváme na talíře, zdobíme kopečkem zakysané smetany a lístky bazalky.
5. Podáváme s pečivem.
Dobrou chuť!
Rajské zajímavosti
Domovinou rajčat jsou horské oblasti kolem rovníku, konkrétně Peru a Ekvádor, odkud se rozšířila takřka do celého světa. Nedávno bylo zjištěno, že pravidelná konzumace rajčat zpomaluje stárnutí.
Přečtěte si také