Ředkvička je jednoletá kořenová zelenina, která se v kuchyni těší velké oblibě. Pěstuje se poměrně snadno a lze ji vysévat několikrát do roka.
Pěstujeme ředkvičky
Ředkvičky pěstujeme pouze v přímém výsevu na záhoně nebo jako rychlené pod krytem. Vzhledem k tomu, že od výsevu do sklizně postačí přibližně 40 dní, můžeme ředkvičky vysévat a sklízet opakovaně. Sklízíme je postupným protrháváním, kdy ze záhonu vybíráme ty největší. Ředkvičky preferují lehčí půdy a slunečné stanoviště.
Ředkvičky v kuchyni
Ředkvičky se používají především ve studené kuchyni, a to především do salátů a pomazánek. S oblibou se používají k dekorování studených mís. Pro svou nízkou kalorickou hodnotu jsou oblíbenou součástí redukčních diet. Ředkvičky působí příznivě na zažívací ústrojí. Pomáhají proti průjmu, nadýmání i zácpě. Jsou cenným zdrojem vitamínu C.
Náš recept: Ředkvičková pomazánka
Suroviny:
1 svazek čerstvých ředkviček
2 naťové cibulky
200 g tučného tvarohu
50 g nivy
pepř a sůl
Příprava:
1. Ředkvičky nastrouháme, posolíme a dáme stranou.
2. V misce utřeme tvaroh s nivou.
3. Z ředkviček slijeme vodu a přimícháme je do směsi.
4. Dle chuti dosolíme a opepříme.
5. Mažeme na plátky bagety nebo na krajíce chleba a zdobíme nasekanou naťovou cibulkou.
6. Pokud Vám připadají ředkvičky málo pálivé, přidejte do pomazánky strouhaný křen.
Dobrou chuť!
Ředkvičkové zajímavosti
Pálivost ředkviček ovlivňuje obsah kyseliny hořčičné, který je nevyšší na jaře, kdy bývají ředkvičky nejvíce pálivé.
Přečtěte si také
• Cibule má raději sucho než vlhko
• Pažitka pravá je odolná vůči mrazu
• Okurky potřebují teplo, slunce a dostatek živin