Rozmarýn je oblíbená bylinka, která má v kuchyni široké použití. Můžeme ji pěstovat jak na záhonu, tak na terase v nádobě.
Rozmarýn pěstování
Pokud pěstujeme rozmarýn jako jednoletou bylinu, můžeme jej vysít na záhon, sklizeň se pak provádí od srpna do září. Mnohem výhodnější je pěstování rozmarýnu v přenosných nádobách, neboť tato středomořská bylina nesnáší mráz. S prvními mrazíky přichází období vegetačního klidu, kdy necháme rozmarýn přezimovat v místnosti s teplotou do deseti stupňů Celsia.
Použití v kuchyni
Použití v kuchyni je velmi široké. Rozmarýn se hodí do salátů, marinád na skopové, drůbeží i vepřové maso, stejně jako k přípravě domácích aromatických olejů. Rozmarýn je také léčivka, pomáhá proti křečím, zlepšuje paměť a navozuje dobrý a klidný spánek. Významné jsou také jeho dezinfekční účinky.
Foto: Pixmac.cz
Přečtěte si také