Šalvěj v kuchyni



Kategorie: Sezónní recepty | 08.06.2011

Šalvěj společně s tymiánem, bazalkou, oregánem a rozmarýnem patří mezi oblíbené bylinky. Krůtí steaky na šalvěji se dají připravit v troubě, na pánvi i na grilu.

Šalvěj v kuchyni
Šalvěj má v kuchyni široké uplatnění. Společně s dalším kořením je součástí gurmánských marinád, nádivek a kořenících směsí, které se hodí především k vepřovému a krůtímu masu.    

Krůtí steaky na šalvěji
Suroviny:
4 krůtí řízky
4 stroužky česneku
8-10 lístků šalvěje
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa
sůl 

Příprava:
1. Česnek oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
2. Společně s lístky šalvěje ho přidáme k masu.
3. Maso lehce posolíme, zalijeme olejem a dochutíme octem.
4. Směs promícháme a necháme alespoň 1 hodinu marinovat.
5. Maso pak zprudka opečeme na pánvi, anebo ještě lépe na grilu.
6. Podáváme s rýží nebo pečivem a čerstvým zeleninovým salátem. 
Dobrou chuť!     

Zajímavosti
Lidové označení pro šalvěj je babské ucho. Šalvěj snižuje tvorbu mléka, a proto se její používání nedoporučuje kojícím matkám.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.