Chutná Vám burčák? Pokud pěstujete na zahrádce vinnou révu, anebo máte dokonce malý vinohrad, můžete si svůj oblíbený nápoj vyrobit podomácku.
O burčáku
Burčák, částečně prokvašený mošt z hroznů s nízkým obsahem alkoholu (nejčastěji kolem 3 až 5%), je tradiční specialita českých vinařů. Burčák je velmi zdravý, neboť obsahuje vitamíny skupiny B a mnoho dalších cenných látek. V obchodech se smí prodávat od začátku srpna do konce listopadu. Pokud máte k dispozici vinnou révu, můžete si vyrobit domácí burčák. Tady je recept.
Recept na domácí burčák
Hrozny načešeme do kbelíku a pomocí dřevěné paličky na maso z nich vymačkáme šťávu. Šťávu pak profiltrujeme před cedník, slijeme do skleněné nádoby (demižon) a necháme ji 12 hodin v chladu. Nádoba by měla být asi ze dvou třetin plná. Druhý den oddělíme sedlinu a šťávu slijeme do čisté nádoby. Nádobu přemístíme do prostoru s pokojovou teplotou a necháme její obsah 1 až 2 týdny kvasit. Čím delší je doba kvašení, tím vyšší je obsah alkoholu.
Foto: Sxc.hu
Přečtěte si také