Kerblík je bylinka nenáročná na pěstování, která svou vůní připomíná směs petržele a anýzu. Kerblík by měli pěstovat především ti, kteří trpí vysokým krevním tlakem, neboť ho pomáhá snižovat.
Pěstujeme kerblík
Kerblík nejraději roste v mírném stínu až polostínu. Je to jednoletá bylina, kterou však můžete vysít i vícekrát v roce.
Použití v kuchyni
Kerblík se používá jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Velké oblibě se těší především ve Francii, kde je důležitou součástí mnoha bylinných směsí a důležitou ingrediencí při přípravě omáček. Lze ho použít také do salátů nebo k masu či rybám. Při použití kerblíku je důležité přidávat ho až těsně před dokončením pokrmu, neboť zahříváním se ničí jeho aroma, stejně jako vitamíny.
Recept: Filé na kerblíku se zeleninou
Suroviny:
400 g rybího filé
1 svazek kerblíku
2 mladé cuketky
1 rajče
1 cibule
olej
máslo na zjemnění chuti
sůl a bílý pepř
Příprava:
1. Na olivovém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, slaninu, cuketky a rajčátko.
2. Směs přendáme z pánve do zapékací mísy a na pánvi orestujeme osolené a opepřené porce ryby.
3. Porce ryby přidáme k ostatním ingrediencím a zapečeme v troubě.
4. Asi minutu před vyjmutím z trouby poklademe kousky ryby plátky másla a sekanou kerblíkovou natí.
5. Podáváme s pečivem nebo s bramborem. V rámci dělené stravy můžeme podávat i bez přílohy.
Dobrou chuť!
Kerblíkové zajímavosti
Kerblíková pleťová maska a přípravky s obsahem kerblíku pomáhají omezovat tvorbu vrásek.